Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Fremstiller medisin som mirakelkur

20.03.2023

Psoriasis- og eksemforbundet reagerer på medias vinklinger av enkelte behandlinger mot hudsykdommer som quick fix og mirakelkurer.

Bilde: Fremstiller medisin som mirakelkur

Ifølge Dagbladet finnes det flere mirakelkurer som kan helbrede hudsykdommer.

Her er noen eksempler:

Artiklene handler kort sagt om legemidler mot hudsykdommer som atopisk eksem og psoriasis. Felles for sakene er at de vinkles slik at du kjapt og enkelt kan kvitte deg med en brysom sykdom, hvis du får tilgang til medisinen som omtales.

– Det er flott at Dagbladet bidrar til å spre informasjon om huddiagnoser og forteller nyheter om hvilke legemidler som er tilgjengelige i norsk helsevesen. Vi i Psoriasis- og eksemforbundet applauderer også personene som deler sine historier – det krever både mot og styrke. Vi vil også takke avisen for at vi har fått komme til orde og kommentert i flere av sakene, sier Mari Øvergaard (bildet nedenfor), generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF).

– Mange hensyn å ta

Hun forteller videre at PEF reagerer på fremstillingen i avisen av behandlingsmetodene og legemidlene som en enkel quick fix.

– Humira, Ilumetri og Bimzelx er noen av de mange biologiske legemidlene som er tilgjengelige for psoriasispasienter i Norge. Biologiske legemidler handler kort sagt om å behandle en sykdom ved å stimulere eller hemme immunsystemet. Før pasientene kan vurderes for biologisk behandling, må de gjennom en behandlingstrapp. Hvis du står på de første trappetrinnene, behandler du gjerne psoriasisutslettet med kremer og salver. Hvis det ikke har effekt, går du videre. Det er først hvis eller når du havner på det øverste trinnet i trappen at det er snakk om å vurdere biologiske legemidler.

Hun sier videre at dette er medikamenter med potensielt mange bivirkninger og at det er mange hensyn å ta og vurderinger som må gjøres før legemiddelet er aktuelt å ta i bruk.

– Med andre ord er det absolutt ingen enkel og lett tilgjengelig behandlingsmetode, som Dagbladet fremstiller det som.

Skammen og de vanskelige blikkene

Generalsekretæren påpeker at det er forståelig at en tabloidavis spisser vinklinger i saker.

 – Bak en fremstilling om supergrep, psoriasisfri på fire uker og quick-fix antydes et syn på hudsykdommer og utslett som noe vi må skjule og for all del ikke vise frem. Noe av det pasienter med synlig hudsykdom opplever som mest vanskelig er blikk, kommentarer og holdninger om at de ser ekle, stygge og rare ut. Mange skammer seg og kvier seg for å vise seg frem. Det er også en mer eller mindre etablert oppfatning at det er vanlig for hudpasienter å oppleve depresjon fordi en synlig hudsykdom ofte fører til en belastning for hele livssituasjonen.

Ifølge Øvergaard er denne skammen og de vanskelige blikkene en utfordring som stikker dypt og at dette sier noe om oss og samfunnet vi lever i.

 – Vi opplever i dag et konstant press på å se perfekte og riktige ut. Dette forsterkes gjennom sosiale medier, men også gjennom redaksjonelle medier og aviser som Dagbladet. Som en motkultur til presset inviterer vi til en fotoutstilling av kroppskunst med hudutslett som Psoriasis- og eksemforbundet ung (PEF-ung) arrangerer.

Kunstutstilling

Utstillingen åpnes på Imageakademiet i Oslo 23. mars kl. 18.00. Utstillingen består av fotografier der unge kvinner viser stolt frem hvordan de ser ut med sin hudsykdom – helt fri for quick fix og mirakelkurer. Det er makeupartist Linda Røhmen som står bak kunstverkene, og fotograf Tøri Gjendal har tatt bildene.  

Bildene stilles ut på Imageakademiet i Christian Kroghs gate 2 i Oslo sentrum, og det er mulig å se utstillingen fra og med torsdag 23. mars til og med lørdag 25. mars.

Les mer om utstillingen her

 

Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram