Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Ishockeyproff med psoriasis

03.03.2023

Emil Martinsen Lilleberg fra Sarpsborg har psoriasis. Han er profesjonell ishockeyspiller i Sverige. Han forteller om livet med psoriasis på isen i Hud & Helse nr. 1 - 2023.

Bilde: Ishockeyproff med psoriasis

Emil Martinsen Lilleberg er utenlandsproff og spiller på det svenske ishockeylaget Oskarshamn i byen med samme navn. Ishockeylaget spiller i en av toppligaene i Sverige.

Da han flyttet til Sverige for omtrent ett og et halvt år siden begynte hudplagene, og han lurer på om den store endringen var en av grunnene.

– Jeg flyttet til et helt nytt sted og land, og jeg skulle bo for meg selv for første gang. Overgangen ga meg kanskje et indre stress, forteller Lilleberg.

Han trodde det var eksem, som han hadde hatt som barn. Det viste seg å være psoriasis, men veien dit var preget av kløe og smerte.

Hud & Helse nr. 1 – 2023 sendes ut 10. mars.

Litt mer om innholdet i utgaven

Hovedsaken denne gangen i Hud & Helse er samliv der den ene eller begge to er har en hudsykdom eller psoriasisartritt.

Vi møter blant annet Elisabeth Bakken og Stian Simonsen, som har vært sammen i fire og samboere i et halvt år. De understreker at det er viktig å snakke sammen om sykdom og helseutfordringer.

– Det var umulig å skjule det, for jeg har alltid hatt mye psoriasis i ansiktet. Vi snakket om det, og det var fint bare å få det ut av verden med en gang, forteller Bakken.
 
– Jeg tenker at de fleste har et eller annet som er litt rart med dem, og det er greit å bare vite om det. Det er ikke noe farlig eller skummelt, eller noe å være flau over, sier Simonsen.
 
Psykolog Frode Thuen gir råd til par der den ene er syk. Han mener at partneren din kan bidra til å gjøre det bedre eller verre for deg å leve med sykdom.
 
– I utgangspunktet tror jeg det er slik at jo større belastningen er i parforholdet og livet generelt, øker også belastningen på parforholdet. Det stilles større krav til evne og vilje til å justere seg for begge to, sier han.
 
Hud & Helse inneholder også en artikkel om et spennende forskningsprosjekt som foregår i Sverige om psoriasis og psykisk uhelse og Psoriasis- og eksemforbundets konferanse om psykisk helse i Oslo 29. oktober.
 
Og så kan du lese om hvordan den første psoriasisgruppen hadde det på behandlingsstedet Vintersol på Tenerife.  
 

Digital utgave

Visste du at det også går an å lese Hud & Helse digitalt på nettsiden hudoghelse.no Den digitale utgaven av Hud & Helse nr. 1 – 2023 publiseres i midten av mars.

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet? Les mer på hudoghelse.no

 
 
Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Fredrik Selmers vei 2, 0663 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram