Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Statsbudsjettet 2023

07.10.2022

Støre-regjeringen ønsker å øke egenandelene i sitt forslag til statsbudsjettet for 2023. Dette rammer kronisk syke med høye utgifter til helsehjelp, mener Mari Øvergaard, generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet.

Bilde: Statsbudsjettet 2023

Torsdag 6. oktober la Støre-regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjettet for 2023. Ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum er dette et statsbudsjett som skaper trygghet for folk. 

– Både ja og nei, er generalsekretær Mari Øvergaard (bildet) i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) sin umiddelbare reaksjon over budsjettforslaget. 

I statsbudsjettforslaget ligger det en bevilging på 35,8 milliarder kroner til arbeidsavklaringspenger i 2023. Dette er en økning på 2,2 milliarder kroner sammenlignet med saldert budsjett 2022.

– Dette er positivt for mange med kroniske sykdommer, sier Øvergaard.

Regjeringen vil bruke om lag 850 millioner kroner på ungdomssatsning og ungdomsgaranti. I dette beløpet ligger det blant annet et forslag om å innføre en ny ungdomsgaranti på 220 millioner kroner fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet som skal sikre at unge som trenger hjelp med å komme i arbeid følges tett og tidlig opp så lenge det er nødvendig. Og Kunnskapsdepartementet setter av 330 millioner kroner til diverse tiltak, som blant annet for at flere skal fullføre videregående skole. Målet er at flere skal fullføre utdanning og komme i ordinært arbeid.

Godt unna full momskompensasjon for frivilligheten

PEF er positiv til signalene fra kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen om full momskompensasjon i 2023, men det er ifølge Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) for lite penger til at det blir full momskompensasjon for frivillige organisasjoner.

I forslaget fra Regjeringen økes beløpet fra 1,9 milliarder 2022 til 2,025 milliarder, som viser en reell økning på 3,7 prosent.  

– Beløpet i 2022 viste seg å være for lite, da organisasjonene søkte om tilbakebetaling av over 2 milliarder. Derfor er vi ikke i mål før ordningen om full momskompensasjon blir regelstyrt og rettighetsfestet, slik at organisasjoner som PEF får kompensert alle godkjente utgifter i ordningen uavhengig av bevilget beløp over statsbudsjett.

Økte egenandeler rammer kronikere

I budsjettforslaget for 2023 foreslår Regjeringen å øke taket på refusjon av egenandelene med 119 kroner, fra kroner 2 921 til 3 040. Det innebærer en økning på 3 prosent.  

Dette gjelder for helsetjenester som lege-, psykolog- og fysioterapitjenester, poliklinikk, lab/røntgen, opphold ved opptreningsinstitusjoner, behandlingsreiser til utlandet samt pasientreiser.

Regjeringen foreslår også å øke den prosentvise egenbetalingen fra 39 til 50 prosent for legemidler og medisinsk forbruksmateriell på blå resept, og det foreslås også en økning av egenandelstaket på 4,1 prosent. 

– Dette er en økning som dessverre rammer kronisk syke med høye utgifter til helsehjelp hardere enn mange andre. At egenandelstaket økes til kroner 3 040 er krevende for mange, i en allerede krevende hverdag. Dette skaper på ingen måte trygghet for folk med kronisk hudsykdom eller psoriasisartitt. Alene fremstår ikke 119 kroner som en stor økning, men dette kommer på toppen av økningen fra 2021 til 2022 som var på hele 461 kroner. Med andre ord blir det en total økning på 580 kroner. Dette er en økning som i stor grad rammer de som har minst fra før, sier generalsekretær Mari Øvergaard.

Regjeringen foreslår en oppjustering av satsene til ordningen med grunnstønad fra 2022 til 2023 i tråd med prisøkningen. Og det er lagt til grunn et gjennomsnittlig antall grunnstønadsmottakere på 128 800 i 2022 og 130 100 i 2023.

Skuffende om behandlingsreiser til utlandet

Behandlingsreiser til utlandet er en viktig post på statsbudsjettet for mange av PEFs medlemmer. I 2022 ble bevilgningen til denne ordningen redusert med 32 millioner kroner.

I 2022 ble det bevilget 107 596 millioner kroner til Behandlingsreiser til utlandet, og i forslaget til statsbudsjettet for 2023 er det foreslått å bevilge 110 650 millioner kroner. 

Årlig reiser om lag 2 400 pasienter og 200 ledsagere på en behandlingsreise til utlandet. Antallet pasienter som mottar tilbudet har sunket årlig, på grunn av manglende finansiering over statsbudsjettet.  

– Psoriasis- og eksemforbundet er skuffet over at kuttet i bevilgningen til behandlingsreiser til utlandet for 2022 ikke er reversert i budsjettforslag for 2023. Kuttet på over 30 millioner til ordningen betyr en betraktelig reduksjon i tilbudet – en reduksjon som rammer hardt, særlig for en kronikergruppe som har stått uten et tilbud store deler av 2020 og 2021. Ordningen er heller ikke utvidet til voksne med atopisk eksem, slik Psoriasis- og eksemforbundet har bedt om i mange år, sier Øvergaard.

Løft i allmennelegetjenesten

Det foreslås å styrke allmennlegetjenesten med 690 millioner kroner, go 10 millioner kroner foreslås å bevilge til forskning i allmennmedisin i 2023.

– For kronisk syke, som de som lever med psoriasis, psoriasisartritt, hidradenitis suppurativa (HS), atopisk eksem, kronisk urtikaria eller andre kroniske hudsykdommer, er en solid primærhelsetjeneste viktig. En styrking her er veldig positivt, sier generalsekretæren i PEF.

Siste ord er ikke sagt

I PEF jobbes det iherdig med å finlese budsjettdokumentene i dagene som kommer. Vi jobber både sammen med andre pasientorganisasjoner, og sammen med paraplyorganisasjoner som FFO, i arbeidet for å sikre at viktige saker for oss ikke blir glemt.


Foto er hentet fra Regjeringen.no

 

Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram