Har du diagnosen psoriasis og vært innlagt på Rikshospitalet i perioden 2000–2025? Da kan du delta i et forskningsprosjekt om pasientjournalens historiske utvikling.

Det har skjedd en stor utvikling av pasientjournalen, som i sin opprinnelse ble skrevet og lest av legestanden. I dag er pasientjournalen på sykehuset et felles dokument som skrives og leses av ulike typer helsepersonell, som skal hjelpe pasienten gjennom et sykehusopphold.
Digitaliseringen av pasientjournalen har også muliggjort at mange pasienter selv kan følge med på hva som journalføres. I en masteroppgave ved Universitetet i Oslo (UiO) har Astrid Blikstad valgt å studere pasientjournalen i et historisk perspektiv.
Astrid Blikstad (bildet) er mastergradsstudent i tverrfaglig helseforskning ved Universitetet i Oslo. Hun jobber som fag- utviklingssykepleier ved sengepost for hudsykdommer, Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet.
Hvordan pasienter fremstilles
Formålet med prosjektet er å utforske hvordan pasienter med psoriasis fremstilles i pasientjournaler ved hudavdelingen på Rikshospitalet, Oslo i tidsperioden 1841-2025. Et delmål ved prosjektet er å kunne bidra til refleksjon omkring hvordan journalenes innhold og form har endret seg over tid.
Blikstads veilder for forskningsprosjektet er Hilde Bondevik. Hun er professor ved Avdeling for folkehelsevitenskap og tverrfaglig helsevitenskap ved Universitetet i Oslo.
Rekruttering
Nå ønsker Blikstad å komme i kontakt med personer med diagnosen psoriasis som har vært innlagt på hudavdelingen ved Rikshospitalet, Oslo i tidsperioden 2000-2025.
Kunne det vært deg?
Ta kontakt med Astrid Blikstad på e-post astribli@studmed.uio.no så kan vi avtale en tid for en hyggelig prat, mer informasjon om prosjektet og hva deltakelse innebærer.
På bildet vises en hudpasient frem for et legekollegium i 1951. Fotografiet er tatt av en ukjent fotograf ved Universitetets fototekniske avdeling, Rikshospitalet.
Tilbake