Det er blitt laget nasjonale fagprosedyrer for behandling av barn med atopisk eksem. Målet er å bedre eksembehandlingen i landet.
Våren 2023 ble fagprosedyrer for behandling av atopisk eksem hos barn ferdigstilt.
Fagprosedyrene består av fire prosedyrer for bruk av fuktighetsbevarende midler, topikale kortikosteroider, antiseptisk behandling og for våtbandasjer (se faktaboks).
Arbeidet har vært et samarbeidsprosjekt mellom 25 faginteresserte og fageksperter fra alle de fire helseregionene. Dermatolog og overlege Teresa L. Berents ved Oslo universitetssykehus har holdt i trådene i arbeidet og samlet fagfolket.
– Det har vært et veldig engasjerende prosjekt, forteller Berents.
– Sprikende praksis
– Hva var motivasjonen for arbeidet?
– Motivasjonen var at barn med atopisk eksem i Norge skulle få samme råd og veiledning om topikal behandling (smøre- og badebehandling). Det fantes ikke nasjonale fagprosedyrer innen topikal behandling av atopisk eksem. Dessuten var praksisen sprikende nasjonalt og til og med også lokalt på samme sykehus. Derfor startet vi prosjektet med å lage fire fagprosedyrer som også inneholder fire pasient / pårørendeopplæring basert på den beste forskning, erfaring og brukerkunnskap.
Ifølge Berents er målgruppen for fagprosedyrene helsepersonell på alle nivå som er involvert i behandling av barn med atopisk eksem. Målgruppen for pasientinformasjonen er barn med atopisk eksem og pårørende.
– Jeg tror disse fagprosedyrene vil bedre behandlingen av barn med atopisk eksem. Helsepersonell som behandler barn med atopisk eksem, vil møte barnet og foresatte med lik informasjon. Dette er viktig for god behandlingsetterlevelse som igjen sannsynligvis vil medføre mindre eksem og bedret livskvalitet.
Hva er en fagprosedyre?
Men hva er egentlig en fagprosedyre og hva betyr det egentlig for pasienten? Magne Nylenna er redaktør av medisinsk ordbok og medlem av Gruppe for norsk medisinsk fagspråk. Nylenna definerer retningslinjer med hva som skal gjøres, men ikke hvordan. Fremgangsmåter beskrives i fagprosedyrer.(1)
– Hvorfor har dere utviklet fagprosedyrer og ikke kun retningslinjer?
– Målet er at pasientene med disse prosedyrene blir møtt faglig på samme måte i alle deler av landet. Det er så mange forskjellige måter å utføre topikal behandling på.
– Hvilke behandlingsmetoder er det størst variasjon av i praksis på de ulike sykehusene?
– Det var faktisk variasjon i alle fagprosedyrene! Mest krevende var det å lande topikale kortikosteroider og fuktighetsbevarende behandling.