Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Hvordan takler vi stress?

04.06.2024

I juni-utgaven av Hud & Helse får du råd og tips om å takle stress. I forbindelse med HS Awareness Week inneholder magasinet også flere saker om hidradenitis suppurativa (HS).

Bilde: Hvordan takler vi stress?

Hud & Helse nr. 2 - 2024 sendes ut til medlemmer av Psoriasis- og eksemforbundet og PEF-ung.

Hovedsaken denne gangen er tematikken stress og hvilken rolle stress spiller for deg som har en hudsykdom.

Anette Nærby og Martin Tangsveen har psoriasis og har det stressende for tiden. De opplever at det går utover psoriasisen.

– Så mye psoriasis som jeg har nå, har jeg aldri hatt noen gang, forteller Martin.
 
For Anette handler stress mye om psyken: – Hvis jeg har det bra med meg selv, så har huden min det bra. Så fort jeg stresser, er sliten og det er mye, så kommer psoriasisen. I de periodene i livet da det har skjedd tøffe ting, har jeg alltid hatt mye psoriasis, sier hun.
 

Økt risiko også for stress

Ifølge hudlege Flora Balieva på Hudavdelingen ved Stavanger Universitetssykehus
er det nå en etablert viten om at psoriasis og andre hudsykdommer gir økt risiko for depresjon, angst og lavere livskvalitet, og at alle disse tilstander kan forverre eller
forverres av stress.
 
– Det kan sies at stress direkte eller indirekte kan forverre hudsykdommer,
og at hudsykdommer kan gi mer stress, sier hun i et intervju med Hud & Helse.
 
Tonje Oord er lege, terapeut og gründer av SamtaleLegen.no. Hun gir deg råd om å forebygge og takle stress. 
 
«Stress tærer på ressursene våre, og derfor er det så nyttig å kunne håndtere og regulere hverdagsstresset på en hensiktsmessig måte, slik at vi lettere kan opprettholde en god balanse», skriver hun i en kommentar.
 
Saken fortsetter under bildet.
 

Lill Sverresdatter Larsen (t.v.) og Margunn Skudal Nistad i Norsk Sykepleierforbund.
 

Sykepleierledere om HS

I forbindelse med HS Awareness Week er leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund og Margunn Skudal Nistad, faggruppeleder for hudsykepleiere intervjuet om helhetlig sykepleie, helsepersonellkrisen og hidradenitis suppurativa (HS).
 
Begge to frykter at helsepersonellkrisen går utover HS-pasienter og andre personer
med kroniske sykdommer.
 
– Det er allerede for lite kunnskap om sykdommen HS. Også helsepersonell kan forstå sykdommen som noen byller her og der, som kan opereres bort – altså som noe enkelt som det offentlige i framtiden ikke trenger å ta ansvar for, men henvise til private klinikker for behandling, sier forbundslederen.
 
Lederen for faggruppen for hudsykepleiere mener det er forskjellig hva slags
tilbud HS-pasienter får i de ulike helseforetakene.
 
– Jeg tror du er avhengig av at det er noen som brenner for den spesifikke sykdommen. Da blir den fremsnakket, og sykepleierne får skolering for å lære
mer om sykdommen. Men hvis du ikke har noen personer på arbeidsplassen din som tar tak i den enkelte problemstillingen, så vil den bli overkjørt av andre ting, sier Margunn Skudal Nistad.
 
I tillegg til intervjuet med Larsen og Nistad kan du også lese hva statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet sier at regjeringen vil gjøre for å unngå at helsepersonellkrisen går utover kronikere.
 

Litt mer om innholdet i utgaven

 
Hud & Helse nr. 2 - 2024 inneholder også en artikkel om innføringen av Helseplattformen i Møre og Romsdal og en oppfølgingssak om nedleggelsen av lysbehandlingsenheten i Bardu i Troms.
 
En artikkel forteller forskere om en forskning som viser at monitorering av
medikamentnivået ved hjelp av blodprøver kan bedre behandlingen. Forskningen ble utført ved Diakonhjemmet sykehus, og studien inkluderte personer med blant anent psoriasis og psoriasisartritt.
 
Astrid Blikstad, fagutviklingssykepleier på sengepost for hudsykdommer
ved Oslo universitetssykehus, skriver i spalten sin denne gangen om en pasientstol som ble benyttet på hudavdelingen på Rikshospitalet. I spalten sin skriver hudlege og tidlgiere professor Petter Gjersvik om biotilsvarende legemidler.
 
Ellers inneholder magasinet som vanlig egne forbundssider og PEF-ung-sider. Denne gangen kan du lese om forbundets prosjekt om å oversette diagnoseinformasjon, samarbeid om fothelse og landsmøtet til Psoriasis- og eksemforbundet som arrangeres landsmøte 26.-27. oktober 2024.
 
 
Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram