Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Pasientens fremtidige rolle

15.03.2024

Hvordan blir det å være pasient i fremtiden? Hvilken rolle kommer kunstig intelligens til å spille? I årets første utgave av Hud & Helse går vi inn i denne tematikken.

Bilde: Pasientens fremtidige rolle

Hud & Helse nr. 1 – 2024 sendes ut 22. mars. Magasinet innholder flere artikler om fremtidens pasient og bruken av kunstig intelligens (KI) i behandling av hudsykdommer.

Forfatter, lege og kunstig intelligens-forsker Ishita Barua har skrevet boken «Kunstig intelligens redder liv – AI er legenes nye superkrefter», som kom ut på Cappelen Damm i fjor. I et intervju i Hud & Helse sier hun at kunstig intelligens kan gjøre mye for dermatologien fremover.
 
– Det kunstig intelligens kan gjøre for oss blant annet i hudfaget, er rett og slett å gjenkjenne mønstre bedre på bilder av føflekker eller hudutslett. Den presisjonen vil bli stadig bedre. I dag har vi verktøy både til å ta bilder av utslett, og man kan skanne bilder og bruke KI-algoritmer for å se hva det kan være på samme måte som når man googler. På vanlige utslett er disse verktøyene blitt veldig trent på å stille
en diagnose, sier hun.
 
Til høyre ser du en kunstfremstilling av hudutslett som laget av det kunstig intelligens-programmet Bing AI images generator. 
 

Fremtidens helsevesen

I spalten sin «Sykepleieren har ordet» skriver hudsykepleier Astrid Blikstad om
pasientrollen i fremtidens helsevesen. Hun frykter at forskjellene i samfunnet vil øke, hvis kravene til pasientene blir for store samtidig som helsetjenestene skal effektiviseres.
 
«Kunstig intelligens-teknologiens kraftige fremvekst kombinert med økt digitalisering skaper nye muligheter, men også potensielle utfordringer for pasienten slik jeg ser det», skriver hun.
 

Legger ned lysbehandling i nord

I denne utgaven av Hud & Helse kan du også lese at lysbehandlingsenheten i Bardu kommune i Troms legges ned fra 1. juli i år. Enheten ligger under hudpoliklinikken ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), og den er samlokalisert med interkommunal legevakt i Bardu kommune.
 
Sykepleier Silje Hanstad ved hudavdelingen ved UNN driver lysbehandlingen i kommunen. Hun stiller seg uforstående til at lysbehandlingsenheten legges ned.
 
– Vi opplever at det er et stort behov for denne behandlingen og at behovet har økt fra 2022 til 2023. En nedleggelse vil føre til at pasientene må reise mye lenger for å gå til lysbehandling, og det vil spesielt gå utover de eldre, sier Hanstad til Hud & Helse.
 

Litt mer om innholdet i utgaven

Bladet inneholder også en oppfølgingssak av studien ti medisinstudent Bjørnar Lie om mangel på på bilder av mørk hud i lærerbøker i hudundverisningen på universitetene i Norge. 
 
– Fem bøker ble gjennomgått, og andelen av bildene som var av mørke pasienter lå på mellom 0,8 og 3,0 prosent. Så det er jo veldig lite, sier Lie i intervjuet med Hud & Helse.
 
Hudlege og forsker Jose Hernán Alfonso har skrevet to artikler. I den ene artikkelen skriver han at manglende forebygging av arbeidsrelaterte hudsykdommer er et samfunnsproblem som må prioriteres. 
 
Den andre artikkelen har han skrevet sammen med hudlegene Teresa B. Løvold og Astrid H. Lossius om et nytt dermatologisk livskvalitetsskjema for barn med hudsykdommer. Spørreskjemaet finnes også som en tegneserie.
 
Artikkelen fortsetter under bildet.
 
Denne gangen er forsidebildet laget av kunstig intelligens og bildebyrået iStock.
 

Sjelden diagnose

Erica Ileby har diagnosen pityriasis rubra pilaris, som behandles på samme måte som psoriasis. Kroppen hennes må smøres tre ganger i døgnet.
 
I spalten «Hudlegen har ordet» skriver Petter Gjersvik denne gangen om PASI-skår for å dokumentere utbredt og uttalt psoriasisutslettet er.
 
«Hvor mye skal samfunnet betale for at en pasient med psoriasis skal bli helt (eller nesten helt) fri for utslett og ikke bare mye bedre?», spør han.
 
Ellers inneholder magasinet som vanlig egne forbundssider og PEF-ung-sider. Denne gangen kan du blant annet lese om landsmøtet til Psoriasis- og eksemforbundet som arrangeres landsmøte 26.-27. oktober 2024.
 

Digital utgave

Visste du at det også går an å lese Hud & Helse digitalt på nettsiden hudoghelse.no Den digitale utgaven av Hud & Helse nr. 1 – 2024 publiseres rett før jul.

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet? Les mer på hudoghelse.no

 
 
 

 

 
Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram