Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Råd om fothelse

12.12.2023

Årets siste utgave av Hud & Helse inneholder blant annet råd og tips om god fothelse for deg som har en hudsykdom eller psoriasisartritt.

Bilde: Råd om fothelse

Hud & Helse nr. 4 - 2023, som sendes ut 15. desember, inneholder flere saker om fothelse. Du får blant annet flere råd og tips for å ta vare på føttene dine når du har en hudsykdom eller psoriasisartritt.

Hvis ikke Berit Lie går til fotterapeut for å behandle psoriasis i og under tåneglene, klarer hun nesten ikke gå.
– Da kan jeg ikke ha på meg sko, forteller hun til Hud & Helse nr. 4 - 2023.

Lie er hos fotterapeut Anette Triber på Lørenskog for å få fotbehandling. Berit har psoriasis, dagens behandling er å korrigere neglene med bøylebehandling. Berit har plakkpsoriasis og psoriasis i og under neglene.

Ifølge fotterapeuten er det først og fremst viktig å gå til behandling hos fotterapeut for å få hjelp med føttene, men pleien av føttene man gjør hjemme er vel så viktig.
 
– Føttene skal bære deg hele livet så pass godt på dine undersotter. Når du har vondt i føttene, så blir alt vondt, sier Anette.
 

Fotframsnakking

Vi tenker ikke på føttene før vi får et problem. Først da forstår man hvor viktig det er
å ta vare på dem, mener hudlege Theis Huldt-Nystrøm. Han har praktisert som hudlege siden 1989 og har mye erfaring på feltet, også når det gjelder føtter.
 
– Det som er litt tankevekkende med føtter, er at vi på en måte pakker dem bort. De er ikke synlige og regnes ikke helt med. Hvor viktig det er å ta vare på føttene, forstår vi ikke før vi får et problem, sier han i et intervju i Hud & Helse.
 

Studie om søvn

I magasinet kan du også lese om en studie om søvn som ble presentert på kongressen til European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) i oktober. Dette er en årlig konferanse innen dermatologi og venerologi.
 
ALL PROJECT-studien ser systematisk på søvn og hudproblemer. Den ble utført av Pierre Fabre-konsernet, og den inkluderer over 50 000 voksne personer i 20 land.
 
Kartleggingen indikerer at 42 prosent av de med hudsykdom, hadde problemer med
søvnen. De prinsipielle symptomene som påvirket søvnen var kløe, brenning og
prikking.
– Selv om vi visste at det var en korrelasjon mellom hudsykdommer og søvnproblemer, hadde vi ikke forventet at problemet og konsekvensene var så store, sier forsket og hovedforfatter av studien, Charles Taieb.
 
I denne utgaven av Hud & Helse kan du også lese om flere spennende  forskningsnyheter som som ble presentert på EADV-konferansen.
 

Litt mer om innholdet i utgaven

I magansinet kan du også lese en artikkel om noen hudpleieprodukter som har historiske røtter og om ulike hudpleietrender på sosiale medier.  
 
– Noen trender er bra, andre er direkte helseskadelig. Jeg har sett eksempler på trender hvor folk fjerner føflekker med eddiksyre, sier Anne Birgitte Nordal. Hun jobber på Hudklinikken i Oslo og er på Instagram under kontoen @skindoctornordal
 
Regine Folkman Rossnes, medlem i Psoriasis- og eksemforbundet, skriver i en kommentar om fordommer mot folke med hudsykdommer. – Personlig skammer jeg meg ikke over hudsykdommene mine, men plages av
smertene, skriver hun.
 
I spalten «Hudlegen har ordet» skriver Petter Gjersvik denne gangen om ulike behandlinger av psoriasis.
 
Bladet inneholder også et intervju med Ingeborg Margrethe Bachmann som er ny leder for Norsk forening for dermatologi og venerologi (NFDV). Ellers inneholder magasinet som vanlig egne forbundssider og PEF-ung-sider. Denne gangen kan du lese om flere av regionskonferansene til PEF som er blitt holdt i høst, om førpremieren på filmdokumentaren LEV VEL og om PEFs interessepolitiske arbeid.
 

Digital utgave

Visste du at det også går an å lese Hud & Helse digitalt på nettsiden hudoghelse.no Den digitale utgaven av Hud & Helse nr. 4 – 2023 publiseres rett før jul.

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet? Les mer på hudoghelse.no

 
 
 
 
 
Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram