Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Ulike typer

Det finnes ulike varianter av eksem og her kan du lese om noen av dem.

Håndeksem

Håndeksem er en hudsykdom som kan være akutt eller kronisk. Oftest starter det som et periodevis problem lokalisert mellom fingrene, på fingertuppene eller i form av flekkvise og fortykkende områder i håndflatene. Omtrent 1 av 10 lider av håndeksem og dersom problemet ikke utredes og behandles, risikerer man at det blir langvarig.

Personer som har hatt eksem, pollenallergi eller andre allergier som barn er mer utsatt enn andre grupper. Selv om sykdommen ikke er farlig, kan kronisk håndeksem påvirke både livskvaliteten og sosial- og yrkeslivet. Yrkesgrupper som ofte er i kontakt med mye fukt, kjemikalier, tørr eller kald luft er utsatt for å utvikle håndeksem.

Bilde: iStock, håndeksem på ulike hudtype

Andre typer eksem

Kontakteksem, irritasjonseksem eller kontaktallergi

Dersom du har kontakteksem eller irritasjonseksem, reagerer du på noe som irriterer huden din, eller du kan være allergisk mot stoffer du er i kontakt med (kontaktallergi). 

Mikrobielt eksem

Ved mikrobielt eksem reagerer huden din på bakterier eller sopp. Et eksempel på mikrobielt eksem er seboreisk eksem. 

Seboreisk eksem

Seboreisk eksem er vanlig og skyldes at kroppen reagerer på en ufarlig sopp som normalt finnes på hudens flora.

Øyelokkeksem

Øyelokkeksem er en klinisk eksemvariant der øyelokkene er rammet.

Atopisk cheilitt 

Eksem på og rundt leppene kan ha flere årsaker, blant annet atopisk eksem. Andre årsaker kan være herpesinfeksjon eller soppinfeksjon. Ved cheilitt blir overgangen fra lepper til huden omkring diffus på farge og huden blir tørr, sår og ofte sprekker huden opp.

Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram