Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Ulike manifestasjoner

Mange som har psoriasisartritt har flere manifestasjoner, og de kan variere gjennom sykdomsforløpet.

Artritt

Dette er den mest typiske manifestasjonen av psoriasisartritt. Den kan likne revmatoid artritt (leddgikt) som affekterer mange ledd og ofte i hender. Ved psoriasisartritt opplever mange at det er kun ett eller få ledd som blir angrepet, og det er ofte de store leddene som ankel, knær, hofter og albuer. Ødeleggelsen i leddene som følge av betennelsene varierer mye.

Det kan være vanskelig å skille artritt fra artrose. Artrose har vært kjent som «slitasjegikt» og er noe de fleste utvikler til en viss grad med stigende alder. Noen utvikler dette i mye større grad enn andre og kan få betente ledd, men dette er ikke en inflammatorisk revmatisk sykdom på samme måte som psoriasisartritt og revmatoid artritt. 

Psoriasisartritt og artrose kan starte rundt samme alder, komme i samme ledd, spesielt ytterledd på fingre og gi liknende symptomer. Leddskaden ved psoriasisartritt kan også likne på artrose. 

I en del tilfeller kan røntgen vise forandringer som er typiske for psoriasisartritt. 

Daktylitt

Daktylitt arter seg som en hevelse i en hel finger eller tå, og det sies å være et særtrekk ved psoriasisartritt. Dette kalles daktylitt, eller «pølsetå» eller «pølsefinger». Daktylitt er en svært typisk manifestasjon av psoriasisartritt og er vanligvis lett å diagnostisere. Ofte opplever de som har daktylitt, artritt og senebetennelse i den fingeren eller tåen som er betent.

Senefestebetennelser (entesitt)

Det kan oppstå betennelse i senefester og der leddkapselen fester seg til benet. Dette kalles entesitt. Det er mest vanlig med denne type betennelse bakpå eller under hælen. Denne manifestasjonen er vanskeligere å diagnostisere både fordi den ikke gir så mye hevelse, og fordi mange friske også har sene- og senefestebetennelser. Graden av betennelse, som kan fastslås ved ultralyd eller MR, kan være viktig for å stille diagnosen.

Senebetennelse (tenosynovitt)

Mange med psoriasisartritt får senebetennelse. Siden senebetennelse også er svært vanlig hos mennesker uten psoriasisartritt, er det vanskelig å basere en diagnose på denne manifestasjonen. Det kan derimot være en psoriasisartrittdiagnose, hvis personen også har andre manifestasjoner som taler for diagnosen, eller hvis senebetennelsen er veldig utbredt. Det vil si at senebetennelsen er på mange steder i kroppen.

Spondylitt og sakroilitt

Disse manifestasjonene forårsakes av betennelse i ryggsøylen eller leddene hvor ryggsøylen er festet til bekkenet. Betennelse i ryggen likner på ankyloserende spondylitt (Bechterews sykdom). Det viktigste symptomet er ryggplager, som oftest starter gradvis og er lokalisert til de nedre delene av ryggen (korsryggen). Stivhet er ofte mer uttalt enn smerter. Betennelser i disse leddene ses best på MR, men etter flere års sykdom kan en også se forandringer på røntgen.

Arthritis mutilans

Denne formen for sykdom er svært sjelden, men medfører betydelig ødeleggelse. Som regel angripes mange ledd og ødeleggelsene i leddene er mer uttalt. Den er sterkt invalidiserende hvis den ikke behandles aggressivt og tidlig. Ved røntgenundersøkelse ses det betydelige deformiteter med ødeleggelse av både nærliggende ben, sener og senebånd.

Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram