Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Eksem og utslett påvirker følelser og relasjoner til andre på flere nivåer, enten man er barn, foreldre, ungdom eller voksen.

Sårbare unge

Utfordringene med et endret utseende er hva det gjør med den enkelte når man føler seg mindre attraktiv enn før og annerledes enn andre.

Like viktig for gutter som jenter

Det er ikke så stor forskjell på jenter og gutter her, fokuset tar bare ulike retninger. Mens jenter er mest opptatt av å ha vakker hud, fint hår og fine klær, er gutta opptatt av en perfekt kropp. Utslett oppleves ikke bra for noen av dem. Gutta har i tillegg en ekstra utfordring i det at de ikke «ustraffet» kan sminke seg og dekke til hudsykdommen.

Normalt ikke å føle seg «bra» nok

De som ikke har debutert ennå, kan være redde for at en kjæreste vil synes utslettet er udelikat, eller at det i perioder lukter vondt. De som har hatt sex når de blir rammet av hudlidelsen, vil antagelig plages med de samme bekymringene. Det kan være fint å tenke på at også mennesker som ikke er syke, er redde de ikke er ser «bra» nok ut til å tenne den andre. De kan være for tykke eller for tynne, ha store bryst, små bryst, mye hårvekst eller kviser – det er veldig få som er helt perfekte, men de fleste voksne har sex likevel.

Påvirker selvbildet

Det er ikke til å komme ifra at kroniske sykdommer kan gjøre noe med den enkeltes selvbilde. Husk derfor at man er ikke «han eller hun med eksemet», det er ikke sykdommen som definerer hvem man er, men personligheten. Sørg for å være i god form, da kjenner man velvære og man vil antageligvis føle seg flottere. Mye av egen sexlyst beror på at man føler seg attraktiv overfor partneren.

En partner som vil deg vel

Hvis man er i et godt forhold, tåler de fleste at den ene er syk.  Det å ha en god partner betyr mye. De som ikke har en partner, kan ofte være mer sårbare.

Det viktigste i et kjæresteforhold er at man vil hverandre vel. Ta vare på hverandre. I perioder hvor utbruddene er ekstra ille, kan man kose seg på andre måter enn akkurat sex, akkurat som man i friske forhold dropper sexen innimellom. Både friske og kronisk syke vil innimellom være for slitne til sex. Da gjelder det å vise at man er glad i hverandre samtidig som man samler opp energi.

Sikker sex

Det er viktig å praktisere sikker sex både for å unngå kjønnssykdommer og uønsket graviditet i ungdomsårene. Noen atopikere har allergi mot lateks, som mange kondomer er laget av. Det finnes imidlertid lateksfrie kondomer du kan bruke.

Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram