Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Daglig smøring med fuktighetsbevarende kremer er essensielt ved atopisk eksem. Spør på apoteket eller snakk med legen om hvilke kremer som anbefales å prøve. Noen trenger å forsøke forskjellige alternativer, før de finner en eller flere kremer som fungerer godt. Ha gjerne kremer tilgjengelig på forskjellige steder, slik at det er enkelt å smøre seg.

Etabler gode smørerutiner

For å unngå stress i travle morgentimer kan det være en fordel å sette av mer tid til smøring om kvelden. Bruk gjerne også våtbandasjer om natten. Det gir redusert behov for å behandle huden morgenen etter.

Bruk nok krem

Husk å bruke nok krem, det vil si så mye huden tar til seg uten å bli klissete. Fyll opp en håndfull til barnet, ungdommen eller deg selv om du skal smøre hele kroppen.

Forebyggende tiltak:

 • Unngå allergener eller irritanter som kan trigge at eksemet blusser opp
 • Bruk milde hygieneprodukter, rengjøringsmidler og vaskemidler
 • Ved behov for kroppsrengjøring er bad mer skånsomt enn dusj. Bad med badeolje vil tilføre huden et lag med olje som vil virke beskyttende
 • Hvis kun mulighet for dusj; dusj kort og sjeldnere, og ikke i for varmt vann
 • Senk temperaturen på soverommet og luft godt
 • Forsøk å redusere stress

 

Smøretips:

 1. Smør ofte nok, også i eksemfrie perioder. Ved tørr hud anbefales det at du smører daglig – morgen og kveld, og etter kontakt med vann.
 2. Smør så mye huden klarer å ta til seg uten at huden føles klissete.
 3. Smør deg også om du benytter medisinske kremer som topikale steroider (kortison kremer) eller topikale calcineurin hemmere (Protopic®/Elidel®). Fuktighetskremen smøres over ca. 10–20 minutter etter at legemiddelet ble påført.
 4. Viktigst er å smøre områder som er affisert og der huden er tørr.
 5. Smør mens huden fortsatt er fuktig, da binder den mer fuktighet og kremen svir ofte mindre. Du kan redusere svie ved å bade i oljebad først. Jo tørrere huden er, jo mer svir kremen.
 6. Fordel kremen i håndflaten først og masser den inn med små sirkelbevegelser.
 7. Kremer med virkestoffet karbamid er kjent for å ha god dokumentert effekt, men kan svi noe om huden er veldig sår eller tørr. Husk dette når du skal smøre små barn.
 8. Til barn anbefales motivasjonsheftene «Mini klør» og «Smøredagboka». Du kan få begge heftene tilsendt ved å henvende deg her.
 9. Når du skal prøve ut et nytt produkt, start med å ta kun en liten dose krem på pulsområdet på håndleddet og på innsiden av albuen. Unngå å dusje områdene de neste 24–48 timene for å se om det oppstår allergiske reaksjoner i form av rødhet, utslett, kløe, smerte e.l.
 10. Om du har allergi mot en konkret ingrediens – sjekk ingredienslisten på alle produkter før du handler for å unngå allergiske reaksjoner.
 11. En veiledende video i hvordan smøre finner du på Eksemskolens nettsider.

Smøring av barn - og omsorg

Foreldre til barn med atopisk eksem må bruke mye tid på smøre barnet, ofte flere ganger om dagen. Disse situasjonene er gode anledninger til å gi nærhet og vise omsorg for barna på en fysisk måte. Personell i barnehagen vil også kunne oppnå den kontakten. Å gi barna mange konkrete erfaringer med å få fysiske bekreftelser vil bidra til å styrke selvbildet deres, noe som er godt å ha med seg når de skal inn i puberteten og ungdomsårene.

Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram